Search for
Login | Username Password Forgot? | Email: | Create Account

Non English | Entries: 154 | Views: 290 | Updated: 3 years ago | | Add to My Feeds
Report

Säilöntä on hyödyllinen harrastus. Olen herkutellut kesäpäivät mansikoilla. Eilen ostin mansikkaa säilöntää varten. Mansikka maistuu makeimmalta tässä ja nyt, mutta oikein pakastamalla mansikat takaavat talvellakin monta herkutteluhetkeä.

Säilöntä on palkitsevaa. Kun säilöt itse, tiedät tarkkaan, mitä säilykkeesi sisältävät. Terveys on minulle ensiarvoisen tärkeää. Pakastaminen on terveellinen säilöntämuoto. Pakastaminen on myös jokseenkin vaivatonta säilöntää. Laadukas pakastin vaikuttaa säilönnän onnistumiseen. Kannattaa myös tutkia tarkkaan oman pakastimen pakastusohjeet.

Kun pakastat mansikkaa tai muuta marjaa, on tärkeää muistaa marjan käyttötarkoitus. Mansikat ja muut marjat voidaan pakastaa kokonaisina tai mar­jasekoituksina esimerkiksi jälkiruokaan. Marjat kannattaa pakastaa viipaleina, survoksena, soseena tai hillona esimerkiksi puuroihin ja leivonnaisia varten. Minä pakastan toisinaan mansikkaa ja muuta marjaa myös nektarina tai mehuna.

Kokonaiset marjat kuten puolu­kka, karpalo ja mustikka voidaan pakastaa mainiosti ilman sokeria, mutta mansikka kaipaa sokeria. Sokeri edistää marjan maun, C-vitamiinin ja sulatettaessa etenkin pehmeän marjan kuten mansikan rakenteen säilymistä.

Kun käytät hedelmäsokeria eli fruktoosia, puolita määrä tavallisen sokerin määrästä. Keinotekoisista makeutusaineista esimerkiksi aspartaami (Canderel) sopii myös marjojen pakastamiseen.

Kokonaisina pakastettavat pehmeäkuoriset marjat kuten mansikka, vadelma ja lakka on hyvä säilöä mahdollisimman nopeasti poimimisen jälkeen rasioihin.

Kovakuoriset marjat ja marjasoseet voi pakastaa pakastepussissa.

Marjapakasteet täytyy sulattaa nopeasti, jotta marjan C-vitamiinia tuhoutuisi mahdollisimman vähän ja marjan rakenne säilyisi hyvänä. Mikroaaltouuni on kätevin ja nopein tapa sulattaa mansikkaa ja muuta pakastemarjaa.

Jos säilöntä ja pakastaminen sekä pakastettavat elintarvikkeet herättävät kysymyksiä, löydät selkeät vinkit säilöntään ja pakastamiseen Martat-sivustolta.

Mukavia säilöntäpäiviä kesäkeittiössä!

More from Laatulinkit

Syysloma 09 Oct 3
Leivänpaahdin 09 Oct 3
Hunaja 09 Oct 3
Uuni 09 Oct 3
Euroopan risteilyt 09 Jul 8
Parhaat pelit 09 Jul 4


^ Back To Top