Search for
Login | Username Password Forgot? | Email: | Create Account

Non English | Entries: 27 | Views: 354 | Modified: 8 years ago | | Add to My Feeds
Report

card sorting(Részlet a nemsokára megjelenő „Website ergonómia” c. könyvemből)

Megjegyzés: A kép csak ilusztráció. A tesztet nem csoportosan kell kivitelezni

Mi a Card Sorting (lap-csoportosítás)?

A lap-csoportosítás bevonja a felhasználókat a weboldalhoz szükséges információk csoportosításába.
A csoportosításban résztvevőket arra kérik, hogy rendszerezzék weboldalunk tartalmát a számukra érthető módon. A résztvevők megnézik az oldal egyes elemeit (oldal címeket), majd kategóriánként csoportosítják. Akár a csoportok elnevezésében is (oldalcsoportok azaz fő- és almenü pontok) segíthetnek a résztvevők.
A csoportosítás segítségével megismerhetjük felhasználóink véleményét az oldal tartalmáról, valamint arról, hogyan csoportosítanák az oldalon található információkat.

Mik a lap-csoportosítás előnyei?

A csoportosítás segít a weboldal struktúrájának felépítésében, a honlap tartalmi kialakításában, valamint az oldal kategóriáinak megnevezésében. Továbbá biztosítja, hogy az oldal információit a felhasználók számára logikus elrendezésben helyezzük el.

Melyek a különféle lap-csoportosítási formák?

Két típusú csoportosítás létezik: nyílt és zárt csoportosítás.

 • A nyílt csoportosítás során megkérik a résztvevőket, hogy csoportosítsák a lapokat számukra értelmezhető módon, illetve nevezzék is el a csoportokat. Nyílt csoportosításra jellemzően akkor kerül sor, amikor arra keresünk választ, hogyan csoportosítják a felhasználók a tartalmat, illetve mit értenek az elnevezések alatt, melyekkel az egyes kategóriákat elnevezik
 • Zárt csoportosítás esetén a résztvevők már előre meghatározott csoportokba rendszerezik a lapokat. A zárt csoportosítás jellemzően akkor működik legjobban, amikor előre kialakított kategóriákkal dolgozunk, és arra vagyunk kíváncsiak, hogyan csoportosítják a felhasználók a tartalmi elemeket ezekbe a kategóriákba.

A zárt csoportosítás jól használható egy nyílt csoportosítás elvégzése után. Egy nyílt csoportosítás kivitelezésével először elkezdhetjük azonosítani a kategóriákat. A zárt csoportosítás segítségével megtudhatjuk, hogyan működnek a kategóriák elnevezései.

Hogyan működik a lap-csoportosítás?

Miután kiválasztottuk (vagy toboroztuk) a célcsoportot, a következőket végezzük el:

 1. Adjunk minden résztvevőnek (vagy két együtt dolgozó résztvevőnek) egy sor index lapot. Minden egyes lap tartalmazza weboldalunk egyik témáját.
 2. Kérjük meg a résztvevőket, hogy csoportosítsák a lapokat számukra értelmezhető módon. Számos résztvevő először az első lapot helyezi az asztalra, majd megvizsgálja, hogy a következő is ebbe a csoportba tartozik-e, vagy külön kategóriába kerül - és így tovább, végig az összes lappal.
 3. Miután a résztvevők csoportosították a lapokat, kérjük meg, hogy nevezzék is el a csoportokat.

Hogyan irányítsunk lap-csoportosítást?

A lapok előkészítése

 1. Készítsünk egy listát az oldalra felkerülő (új oldal estén) tartalmi témáiról, vagy az információ típusáról, vagy soroljuk fel a legfontosabb / népszerűbb típusait az aktuális oldalunk tartalmának.
 2. Segít a lista elkészítésében, ha először átnézzük, milyen tartalmak találhatók a „tartalmi leltár” listánkon. Ezek után azonosítsuk a legfontosabb vagy leggyakrabban használt tartalmat.
 3. Minden egyes témát írjunk külön index lapra. (Tipp: használjunk öntapadós lapokat és egy szövegszerkesztőt. A lapok legyenek rendesek, világosak és hasonlóak. Ezen kívül szükségünk lesz a listára a számítógépünkön is a későbbi analízis céljából.)
 4. Korlátozzuk a lapok számát 100ra vagy annál kevesebbre. (Nagyjából 50 lap egy jó arány.)
 5. Készítsünk egy pár üres lapot is, hogy a résztvevők kibővíthessék a témákat, illetve, hogy csoportosítás közben elnevezhessék a csoportokat. (Tipp: érdemes színes lapokat használni a csoportok elnevezéséhez.)
 6. Számozzuk meg a kártyákat az alsó sarokban vagy a hátukon. (Ez később a lap elemzés során válik számunkra hasznossá.)

Előkészület lap-csoportosításra

 1. Válasszunk ki reprezentatív célcsoport résztvevőket – válogassunk különböző, eltérő tapasztalati szinttel rendelkező felhasználói csoportból.
 2. Számoljunk minden tesztre körülbelül egy órát – több lap esetében ennél többet.
 3. Találjunk akkora helyet, ahol a résztvevők számára elég hely van a lapok szétterítéséhez. A konferencia termek általában megfelelőek.
 4. Kérjünk meg valakit, hogy készítsen jegyzeteket miközben a résztvevők dolgoznak, és hangosan gondolkodnak.
 5. Csakúgy, mint más technikák esetében, honoráljuk fizetséggel vagy más módon a résztvevők munkáját, köszönjük meg, hogy időt és energiát áldoztak segítségünkre.

Mik a különböző lap-csoportosítási módszerek?

 • Személyes teszt egy megfigyelővel – A résztvevő hangosan gondolkodik a csoportosítás közben. Így megkapjuk a résztvevő gondolati kincsét.
 • Csoportos teszt – Minden résztvevő önállóan csoportosít egy sor lapot. A vezető röviden eligazíthatja a résztvevőt a teszt elején, majd kikérdezheti a végén, de a résztvevő az idő nagy részében egyedül dolgozik. Így egyszerre több tesztet is végrehajthatunk egy vezetővel. Ugyanannyi sorozat lapunk legyen, mint amennyi résztvevő egy adott időben, vagy minden résztvevő dolgozzon külön számítógépen.

More from Damjanovich Nebojsa, tanácsadó és tréner

Vizsgaeredmények 07 Apr 22


^ Back To Top